• iletisim@cayirbagturizm.com
  • 0 542 202 36 45 - 0 272 214 13 99

Hac Nedir ? Kimlere Farz Kılınmıştır ? Hacca Ne Zaman Gidilir ?

Hac Nedir ? Kimlere Farz Kılınmıştır ? Hacca Ne Zaman Gidilir ?

Tarih : 28 Apr, 2024

Çayırbağ Turizm olarak hac ne zaman farz kılındı, hacla ilgili merak ettikleriniz ve hacca ne zaman gidilir gibi sorularınızı yanıtlamak için bu makaleyi hazırladık. Hacla ilgili merak ettiklerinizi paylaşmaya devam edeceğiz. Peki hac ne zaman farz kılındı ? ya da hac nedir ?

Hac Nedir ? Hac Ne Zaman Farz Kılınmıştır ?

Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz kılınmıştır. Arapça’da “gitmek, yönelmek veya yüceltilen birini ziyaret etmek” anlamlarına gelen Hac, İslam’ın beş temel şartından biridir ve gücü yeten her Müslüman’a farz kılınmıştır. Mahşerin, yani yeniden dirilişin provası olarak kabul edilen hacca; hem bedenen hem de manen iyi hazırlanmak gerekir. Çünkü hac, özel bir çağrıdır ve bu ibadete özenle hazırlanmak çok önemlidir.

Yüce Allah hac ibadeti ile ilgili Al-i İmran suresinin 96. ve 97 ayetlerinde şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev, Mekke’deki (Kabe)dir. Orada apaçık nişaneler, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse bilmelidir ki, Allah bütün alemlerden müstağnidir.” (Al-i İmran 96-97)

Hz. Resulullah (s.a.v) ise hac ibadetine ilişkin şöyle buyurmuştur:

“Ey insanlar, Allah size haccı farz kılmıştır, haccediniz.” (Müslim)

“İslam beş temel esas üzere kurulmuştur. Allah’tan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed’in (s.a.v) Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, hac yapmak ve Ramazan orucu tutmaktır.” (Buhari, Müslim)

Hacca Ne Zaman Gidilir ?

İslamiyet’te her ibadetinin kendine has yerine getirilmesi ve uyulması gereken şartlar vardır. Bu şartlar, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleri ve sünnet rehberliği eşliğinde detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Müslümanlara farz kılınan ve İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti ile ilgili çeşitli şartlar vardır. Bu şartlardan biri de kimlerin hac ibadetini yerine getirmekle yükümlü olup olmadığı konusudur. İslamiyet’e göre hac ibadetini yerine getirmesi gereken kişiler için öncelikli şart Müslüman olmasıdır. 

Müslüman olmayan ve imanı yerinde olmayan kişilere hac ibadeti farz değildir. Aynı zamanda diğer pek çok ibadette olduğu gibi kişilere haccın farz olması için akli dengesinin yerinde olması, ergenlik çağına girmiş olması ve hür olması gerekir. Bunların yanı sıra ekonomik açıdan da hac ibadetini yerine getirebilecek ve diğer sorumluluklarını ihmal etmeyecek düzeyde maddi güce sahip olması gerekir. Hac şartlarını karşılayan her Müslüman’ın kutsal toprakları ziyaret ederek hac ibadetini yapması gerekir. 

Bu Yazıyı Paylaşın


Yorumlar (0)

Yorum Bulunamadı !

Bu Yazıya Yorum Yapın